Exit

De wereld van polymeren, composieten en coatingsectoren: welke kennis wordt in de toekomst echt belangrijk? Een belangrijke vraag voor de sector om eens in te verdiepen. Nehem KMC heeft in opdracht van kennisplatform CIV PCC een kennismonitor uitgevoerd bij een twintigtal bedrijven en kennisinstellingen in de regio Overijssel.  

In deze monitor zijn nadrukkelijk de marktontwikkelingen en kennisrisico’s van bedrijven in beeld gebracht en vertaald naar de kennis behoefte voor vijf kennisgebieden. Dit zal uiteindelijk leiden tot een gemeenschappelijk advies over de toekomstplannen voor deze sector in de regio Overijssel. Met de resultaten uit het kennisbehoefte-onderzoek wil het platform CIV PCC onder meer sectorspecifieke keuzemodules voor het Mbo toetsen, Excellente beroepspraktijkvorming (BPV) vormgeven en desgewenst het ontwikkelen van e-learning voor zittende werknemers.

Kennismonitor CIV

 

In het onderzoek komt naar voren dat het belang van de kennis over composieten snel toeneemt. Ook kennis van hoogwaardig gerecycled granulaat en biobased materialen neemt toe aan belang. Dat leveranciers, klanten en kennisinstellingen samenwerken aan product- en kennisontwikkeling  over materialen en toepassingen wordt steeds belangrijker.

Vrijwel alle bedrijven werken aan onderzoeken en analyses van materialen en toepassingen. Deze onderzoek en analyse werkzaamheden beperken zich niet tot  laboratoria. Ook monteurs, procesoperators en (assistent) engineers spelen een belangrijke rol in het uitvoeren van testen en experimenten. De continue innovaties in producten en processen van de bedrijven die zich bezighouden met polymeren, composieten en coatings vraagt om een nieuwe type werknemer. Dit zijn werknemers die openstaan voor leven-lang-leren en nieuwe vaardigheden durven aan te leren.

Er komt voortdurende nieuwe wetgeving voor materialen. En bedrijven zoeken naar slimme productontwerpen met minimaal materiaalverbruik. Deze en andere ontwikkelingen versterken het belang van materiaalkennis in diverse functies op verschillende niveaus. Deze ontwikkelingen doen ook een groter beroep op de kennis van mechanische oplossingen, proces-operating en matrijzentechnieken. Basiskennis van technologieën zoals extruderen, spuitgieten en lijmen blijft cruciale kennis voor de bedrijven. Centrale conclusie is dat bedrijven mensen nodig hebben die zich in deze processen en in minder vaak voorkomende technologieën willen specialiseren.

Wilt u meer weten over de kennismonitor CIV PCC of ook profiteren van onze expertise en ons netwerk? Wij bieden u graag een frisse blik en beantwoorden al uw vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken via info@nehemkmc.nl.

Close
Go top